joi, 21 iunie 2012

Festivitatea de premiere -EcoAtitudine

   Primind invitatia la festivitatea de premiere pentru prima etapa a proiectului ,,EcoAtitudine=Responsabilitate, Informatie, Actiune''-editia 2012, ne-am prezentat pe data de 21 iunie, ora11,  la Consiliul Judetean Prahova. Au fost invitate cele 9 scoli din judetul Prahova participante la aceasta etapa a proiectului , precum si reprezentanti din partea autoritatilor locale, partenerilor de proiect si operatorilor de salubritate.
S-au acordat premii pentru  fiecare categorie din concurs:
-prima categorie -pe baza cantitatilor colectate (hartie, plastic,sticla), raportat la numarul de elevi, aferenti fiecarei scoli- locul I si II - excursii tematice;
-a doua categorie - pe baza cantitatilor colectate (DEEE-uri, baterii uzate, becuri si lampi fluorescente uzate), raportat la numarul de elevi, aferenti fiecarei scoli-locul I - calculator, locul II - videoproiector;
-a treia categorie - pentru concursul de creatie de desene si machete
                 - pentru cls I-IV (concurs desene): 3 premii individuale
                 - pentru cls V-VIII (concurs machete din materiale reciclabile): 3 premii primelor 3 clase
Jurizarea si premierea acestei categorii se face de catre Compania ECO-X.

           Scoala Liliesti Baicoi a participat la toate cele 3 sectiuni din concurs, am colectat separat hartie si pet-uri (preluate de Floricon Campina), elevii de la cls I-IV au realizat desene pe teme eco, iar cei de la cls V-VIII au confectionat machete din materiale reciclabile.
Clasa a VI-a A





                               Clasa a VII-a B

sâmbătă, 16 iunie 2012

Colectarea selectiva in Romania

Haideti sa colectam selectiv! Let`s Do It! 

 

  

Colectarea selectiva in Romania

• In Romania, sistemul de colectare selectiva este in continua dezvoltare, incercand sa aplice din bunele practici ale tarilor europene cu o traditie mult mai veche. Eco-Rom Ambalaje a realizat in 2011 un studiu la nivel national, in urma caruia s-a conturat portretul persoanei care colecteaza selectiv.

Portretul persoanei care colecteaza selectiv

• Este o persoana educata din orasele mari si mijlocii, motivat sa colecteze selectiv de: “faptul ca este o dovada de civilizatie” (76%) si de “faptul ca este important pentru mine un mediu curat si sanatos” (75%). Secundar, importanta este si prezenta containerelor in apropiere.

De ce sistemul merge mult mai bine in alte tari?

• In acest moment, sistemele din celelalte tari sunt motivate si sprijinite de: conceptul“platim cat generam” si aplicarea de amenzi dure de catre primarii celor care nu colecteaza corect deseurile de ambalaje. Cu toate acestea, datele statistice, arata ca in 2011, romanii au colectat selectiv cu 40% mai multe deseuri de ambalaje decat anul anterior, prin sistemul de colectare selectiva national pus la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje.

Ce colecteaza selectiv romanii?

• Cele mai mari cantitati colectate selectiv de catre romani in 2011 au fost ambalajele de hartie-carton (16.202 tone), urmate de plastic (14.529 tone), sticla (3.197 tone) si metal (488 tone). Dintre acestea, cresteri semnificative au fost inregistrate in cazul deseurilor de ambalaje din aluminiu – 216 tone de aluminiu, cu 245% mai mult decat in 2010, urmate de cele de tip PET – 10.369 tone de PET, cu aproximativ 68% mai mult decat anul precedent.

Alte lucruri utile despre colectarea selectiva

• Colectarea selectiva a deseurilor nu inseamna doar un container colorat – sunt realizate constant monitorizari, evaluari, modelari economice de costuri, campanii de informare si educare, astfel incat sa fie stranse cantitati din ce in ce mai mari de deseuri plasate corect.
• Totodata, in 2011, Eco-Rom Ambalaje a adaugat peste 90 de localitati noi pe harta colectarii selective a deseurilor de ambalaje. In prezent, circa 5 milioane de romani beneficiaza de sistemul de colectare selectiva pus la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje.
http://www.ecoromambalaje.ro/harta_colectare_selectiva.php

4 pasi simpli pentru colectarea selectiva

Pasul 1. Identificati deseurile de ambalaje reciclabile din locuinta
            (plastic, sticla, metal, hartie etc)
Pasul 2. Pliati deseurile de ambalaje tip PET sau cartoanele inainte
            de depozitare, pentru a ocupa cat mai putin spatiu
Pasul 3. Depozitati-le separate de gunoiul menajer, in 3 saci diferiti
Pasul 4. Depuneti deseurile colectate separate in containerele
            galben, verde si albastru special amenajate..

Cum arata reciclarea in Romania

• In urma analizelor facute pentru anul 2010, conform datelor puse la dispozitie de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) au fost puse pe piata 974.925 tone ambalaje din care s-au reciclat 422.776 tone.
• Prin sistemul Eco-Rom Ambalaje, in anul 2010, s-au reciclat 325.262 tone de deseuri de ambalaje, ceea ce reprezinta un procent de 77% din cantitatea totala reciclata la nivel national